Anyád Tyúkja

...és a Kakasa

Szingli Anyák, egyesüljetek!

2017. március 08. 12:20 - winninger jolán

Hogyan éljük túl a válást - gyerekkel

Egyedülálló, szingli anyának lenni olyan, mintha leszbikus, fekete, mozgáskorlátozott nő lennél egy arab országban. Hogy miért? Hát pont nem azok miatt a dolgok miatt, amikért gondolod!

aty3_8.jpg

 

 Ha nem váltál még soha és nem kezdted újra a startvonalnál, hogy hatos dobással mehess tovább, lehet, nem tudod miről beszélek. Pedig nemcsak a sztereotípiák borítanak majd fel, de rengeteg új és megdöbbentő tanulsággal is "gazdagodsz" majd, amikor gyerekkel együtt egyszer csak egyedülálló anya leszel. És ha történetesen még érzelgősebb is vagy, hát kösd fel a gatyád, mert előbb, vagy utóbb rájössz, semmit sem spórolhatsz meg... Néhány dologra tehát nem baj, ha felkészülsz!

Szegény gyerek, szegény anya

 Igen, te is tudod, hogy a gyereknek jobb békében, különélő szülőknél, ehhez nem kell Vekerdynek lenned! És már érzed is biztosan, hogy sokkal jobban tudsz figyelni rá, mióta nem kell kerülgetnetek egymást az ex-el. Hirtelen rendeteg olyan dolog élesedik fel, amit eddig szinte észre sem vettél. A figyelem, ha jól csinálod, - és tényleg, csináld már jól - nagyon jó lesz a gyereknek, nem ezen tudsz majd elcsúszni.

Arra nem is gondoltál korábban, hogy olyan dolgokon akad majd fent, hogy ő például más lett a többiekhez képest. Valahogy kevesebb! Még akkor is, ha az osztályában, vagy az oviban csomó gyereknek elváltak, vagy külön élnek a szülei, akkor is elkezdi szégyellni magát.Te meg nem is érted, hogy miért...  Hiába nyalogatjuk a gyereket körbe, hol okosan, hol kevésbé okosan kompenzálva, úgy érzi, hogy ki van a szőnyeg húzva a lába alól. És többet már semmi sem lesz olyan, mint régen. És most már semmi sem biztos. Ráadásul tőle teljesen független minden, ő  semmit sem tud befolyásolni, semmiről sem tehet... a legnagyobb titkos félelme pedig, hogy mi van, ha mégis...?

Ilyenkor pedig annyit tehetsz csak, hogy hagyod, hadd gyászoljon ő is a maga módján! Vidítsd fel, bármi hülyeséggel, amikor éppen tudod. Foglalkozzatok együtt apró, vidám dolgokkal! Mutasd meg neki, hogy maradtak szép dolgok az életben! Tanítsd meg élni! Újra boldognak lenni! Tanítsd meg arra figyelni, ami éppen jó és szép!

Szétcsúszva - Anya is ember

 Függetlenül attól, hogy miért és hogyan kerültél a gödörbe, és fájhat kicsit, vagy nagyon az életed, eljöhet az a pillanat, amikor azt veszed észre, hogy a konyha padlón ülsz, bőgsz és úgy érzed, soha többet nem akarsz felállni. Na most, ha takar a pult, akkor kicsit jobb, mert lehet, hogy nem egyenes adásban nézi végig a gyerek, ahogyan sajnálod magad. De ha nem lát, akkor is pontosan tudja, hogy mi van, mert nem hülye és olyan receptorai vannak, hogy még mielőtt leültél a földer, már tudta, hogy anya mélyrepülésben van.

És ezzel tulajdonképpen nincs is semmi baj - azon kívül, hogy mindenkinek elég rossz - mégis jó, ha látják a gyerekek, hogy anya is ember. Ha rossz, megéljük, mert szabad nekünk is sírni. Ha pedig jó, hát azt is megéljük, ebből tanul meg mellettünk igaziból élni a gyerekünk. Ettől leszünk hitelesek, ha nem hazudjuk el az egészet. Ami pedig téged illet, tényleg van olyan pillanat, amikor megérzed, hogy ennél mélyebbre nem tudsz esni. Na, akkor kell urilányosan felállni a konyha kőről, leporolni a térdeidet és kinyitni egy üveg rosét. The show must go on...

Az igazi MÁSSÁG - Lennél inkább leszbikus, fekete, mozgáskorlátozott nő

 Sokszor eszedbe jut majd, hogy lehet, könnyebb életed lenne, ha mondjuk fekete, leszbikus és mozgáskorlátozott nő lennél egy arab országban. Az igazi diszkrimináció ugyanis akkor kezdődik, amikor elkezded egyedülálló anyaként a hétköznapokat. A legtermészetesebb dolgoknál lepődsz majd meg a legjobban, mert egyszer csak nem férsz bele a szokásos dobozokba. Mert miközben a világ nyilvánosan elfogadó - lehet fekete elnöke Amerikának és házasodhatnak a melegek - és normálisnak tekinti az egyedülálló embereket, a valóság a kirekesztésről és megkülönböztetésről szól. Mert a világ párosával van kitalálva és anyára, apára van hangolva! Férjre és feleségre! Legyen szó osztálykirándulásról, ahol apa-anya csak -unk és -ünkben tud nyilatkozni, vagy egy nyaralásnál, ahol hirtelen már csonka leszel.

Persze, ha el tudsz majd menni nyaralni. mert simán lehet, hogy nem. Mert örülsz, ha hó végén kijön majd a makarónira való és a bérlet. Egyébként pedig úgysem akarsz menni sokáig sehová, mert már az IKEÁban összeugrik a gyomrod, ahová mindenki párosával jár. Bridget Jones rulez!

Apropó, barátok! Olyan emberek fognak egyszer csak kikopni az életedből, akikről egyáltalán nem gondoltad volna. És nem azért, mert nem voltak a barátaid, és mert bunkók, hanem mert nem tudnak ők sem mit kezdeni ezzel a mássággal. Mindjárt elmagyarázom, hogy miért!

A családi barátok teljesen összezavarodnak. Most akkor ki mellett kell állni, kit válasszanak és ha nincs is ilyen középkori elképzelés, mert mondjuk normálisan váltatok az ex-el, akkor is szorít a cipő. Kényelmetlen lesz egy közös program, mert kerülni kell bizonyos témákat. Úgy néznek majd rád, mintha fél lábad lenne és háborúból jöttél volna, te, szegény, aki kiesett a gyümölcskosárból. Lehet, hogy a többiek házassága sem álom, de az a biztos, ami van! Hirtelen mindenki megbecsüli a házasságát. Bezzeg családok lesznek! Te meg csak pislogsz. A gyerekeidet is sajnálják, szegények, nincs itt apa, aki dobálhatná őket a vízbe!

Szóval miután néhány ilyen közös bulit megéltek, egyre kevesebbre mész majd el. Már ha el tudsz menni, mert a szétszedett háztartás Mariana árkot ás anyagilag közétek. Wellness, vagy tengerpart? Ha a ligetbe mentek focizni, szóljatok!

A veszélyes szingli barátnő

De amire végképp nem gondoltál, a hirtelen megjelenésed a húspiacon! Amiből te, persze nem veszel észre sokat, mégis potenciális veszélyforrás lettél. A férfiaknak azért, mert biztosan elmondod majd, hogy milyen jó egyedülálló nőnek lenni és majd felnyitod a feleségük szemét, van élet a másik oldalon is. A nőknek pedig azért, mert mi van, ha kedvet kapsz a pasijukra. Hiszen neked már bármit szabad, veszteni valód nincs, a szinglik úgy is éjjel-nappal szexelnek.Lehetőleg mindig más pasijával.

 És nem haragudhatsz rájuk, erről ők, a barátok és ismerősök semmit sem vesznek észre, nincsenek is ilyen gondolataik, csak a tudatalatti munkálkodik és valami közös egységélémény. Az a néhány ember, aki megmarad, őket becsüld meg nagyon!

Egy ideig tehát szarul leszel. Vagy legalább is nem leszel jól. Ahhoz viszont, hogy egyszer tényleg elindulj felfelé, meg kell élned a dolgok rossz részét, napi oraveczet félre dobva. Azért, hogy tanulj belőle, hogy megtapasztald, és hogy tudd, honnan indultál. Hogy mennyi minden van benned. Megbarátkozol és megismered a sötét oldaladat is, ez pedig megerősít. Majd.

 Ami pedig a leghihetetlenebb, hogy egy napon majd arra ébredsz, hálás leszel a sok rosszért, mert mélyen megérted, hogy valahol több lettél általuk... Még akkor is, ha a válás és újrakezdés olyan mint a halál. Meghalsz. De  mindent újra kezdesz...

 

A következő részben a burleszk folytatódik. Lesz még pasink? Vagy elnyel minket a nagy anyaszörny, a tízórás munkanap, a háztartás és ránk keményedik  "voltfeleség-maszk"? Marad a radiator, mert esténként az legalább meleg? 

Folytatjuk....csak figyelj!

fotó: faithlifemoney.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyadtyukja.blog.hu/api/trackback/id/tr5712321843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása