Anyád Tyúkja

...és a Kakasa

Szülői értekezlet népe - a Figyelemkoldus, az Agresszív és a Kívülálló

2017. február 28. 19:18 - winninger jolán

Ó szent szülői értekezletek... évente minimum kettő. Ha több gyereked van, szorozd meg annyival, ahány és lehetőleg szakítsd szét magad, ha egyszerre több helyen kellene lenned. Az van, hogy gyakorlott szülőként egyszer csak rájövünk, attól, hogy gyereke van valakinek, egyáltalán nem lesz szimpatikusabb.  Ime néhány szülőtípus, akik miatt "szeretünk" szülőire járni.

aty1_2.jpg

A szülőik témáját egyébként általában nyugodtan össze lehetne foglalni egy egyoldalas levélben, persze a bökkenő ott van, hogy ezekre a levelekre is érkeznek majd válaszok - néha teljesen értelmetlenek és lényegtelenek. Ennek következtében simán el tudunk jutni odáig, hogy a lényegtelen levelek felhalmozódása miatt egyáltalán nem is akarjuk kinyitni az üzeneteket. A dolog pedig körbeér, a kígyó a farkába harap. A sok kinyitatlan levél miatt elveszítjük a fonalat, nyomaszt a lelkiismeret és elmegyünk a szülői értekezletre, hogy képben legyünk. És amúgy is, a közös élmény össze köt.

1, A figyelemkoldus

Ebbe a típusba leginkább azok a nők tartoznak, akik hosszú évek óta beszorulnak az otthon védelmező és sokszor ingerszegény félhomályába. Számukra a szülői olyan program, amire már hosszú hetek óta készülnek. Nemcsak agyban, leginkább megjelenésben, mert komoly programlehetőséget rejt magába az az egy-két óra, amit felnőtt emberek között tölthetnek. Egy-egy feltűnően csinos ruha, indokolatlan tüll szoknya és néha egy fodrász is becsúszik. A szemük csillog és isszák a figyelmet. Azt a figyelmet, amit olykor olyan kérdések feltevésével tudnak magukra vonni, amitől egy pillanatra megáll a légy a levegőben, a szülőtársak és az osztályfőnök agya pedig őrült száguldásba kezd, hogy hol kapcsolódhat mindez az aktuális témához. És egyáltalán az élethez. Olyan kérdéseket is feltesznek, amelyekre már válaszoltak, sőt, az ellenkezőjére is. Ilyen kérdésekből elég három és legalább fél órával nő a szülői átlagideje, és exponenciálisan csökken a türelem is.

2, Az agresszív

Vannak szülők, akik régi , vélt, vagy valós sérelmeiket hozzák magukkal, előre felspanolva magukat. Ők is képesek a legváratlanabb időben jelentkezni, a legfüggetlenebb témáknál és már a hangszínből lehet tudni, hogy itt valami összeesküvés elmélet van születbőn, amit végre ideje lenne leleplezni. A gonosz matektanárokról, a kivételező történelemtanárról, az igazságtalan angoltanárról és a teljességgel lehetetlen követelményekről. A harmadik mondat után énsztoriba torkollik a történet és olyan bizonytalan beszélgetés bontakozik ki a szülő és az egyre feszengőbb tanár között, amire képtelenség este hétkor figyelni. Az elkalandozott tömeg ékes bizonyítéka, hogy a jelenség nem általános, a sztori ingatag lábakon áll, mert a valós problémáknál valahogy ösztönösen összekovácsolódik a szülő gárda. Plusz tíz perc.

3, A tapasztalt szülő

Ő az, aki mindenről pontos információval rendelkezik, mert már számos, vagy számtalan nagytestvérrel végig csinálta legalább háromszor az erdei tábort, a szülők bálját és a központi felvételit. Szinte félvállról meséli, hogy más évfolyamon ez és az hogyan működik, mi lett a vége annak, amit éppen nagy nehezen megszavaztunk. Miközben kicsinek, tapasztalatlannak érezzük magunkat, nagyjából úgy, mint amikor a gimiben a felsőévesek meséltek a női WC-ben a tavalyi szalagavató buliról, amilyen nekünk persze sosem lesz. A részleteket felírjuk, az ofő megígéri, hogy mindennek utána néz, szavazunk, döntésképtelenek vagyunk, majd későbbre halasszuk a kérdést.

4, Az Apák

Az apukák színes színfoltjaik a szülőiknek, mert van bennük valamilyen pont megfelelő távolságtartás. Elnézően mosolyognak a bajszuk alatt és csak akkor szólnak közbe, amikor már nem bírják tovább cérnával. Egy mondattal képesek összegezni fél óra csapongását némi iróniával feloldva az addig felgyült feszültséget. Ha véletlenül poén csattan, biztosan tőlük jön, miután már végig pötyögték az okostelefonjukat, feljegyzeteltek maximum két dátumot és már erősen érzik, hogy menni kéne, mert sok értelme már nincs az összejövetelnek. Hiába, szükség van a férfiakra, hogy rend legyen a tyúkok között...

5, A Kívülálló

Nos, ő az, aki kívülről szemléli az eseményeket. Sosem tudjuk hogy kinek az anyukája, mennyit ad hozzá a közösségi élethez - általában minimálisat -  és azt sem, hogy egyáltalán jó terembe ült-e be. Lehet, hogy ő sem. Nem kérdez, nem kiabál közbe, ha elszabadulnak az indulatok és mindig, minden körülmények között középre szavaz, bármiről is van szó. Ő egyszemélyben a többség, a néma átlag, a láthatatlan tömeg. Ha rajta múlna, húsz perc alatt végeznénk, szigorúan a lényegre szorítkozva. Vagy az is lehet, hogy megelégedne egy mail-el, amiben pontokba van szedve, hogy mikor, mi fog történni a félévben és mennyibe fog kerülni.

Persze szülői értekezletre illik elmenni, még akkor is, ha alig van rá időnk, ami így leírva nagyon rosszul néz ki, mert a gyerekre legyen. És hogy melyik szülőtípusba tartozunk, végülis mindegy, az egész csak irónia...

fotó:colegateprimary.org,

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyadtyukja.blog.hu/api/trackback/id/tr8812302699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wattafilling 2017.03.01. 18:42:35

Apaként 14 éve és még legalább 10 évig rendszeres szülőilátogató vagyok. Többé-kevésbé találóak a karakterek.
Külön misét érne a borzasztóan felkészült és a borzalmasan készületlen tanítók, tanárok példázata is, akár alsó tagozatos, akár középiskolás esetekben. Sőt, gyakran és eléggé indokolható módon ezek sokkal aggadztóbbak.

Beer Monster 2017.03.01. 19:38:01

Anyákat tényleg nem volna szabad beengedni a szülői értekezletre.

2017.03.01. 20:49:31

Köszönöm a 4. karaktert.

gwr (törölt) 2017.03.01. 21:56:55

@wattafilling: én apaként, 3 iskolás gyerekkel sem tudom megérteni, hogy a levelezőlisták korában tulajdonképpen mi szükség is van a szülői értekezletekre. Nem is járok, feleségem is csak módjával.

Minden tudnivalót közölni lehetne emailben, szavazni is lehetne egy-egy kérdésben, és nem keserítenénk egymás életét, pláne nem csesznénk el a tanár estéjét.

CyberPunK 2017.03.01. 22:12:35

"Persze szülői értekezletre illik elmenni, még akkor is, ha alig van rá időnk, ami így leírva nagyon rosszul néz ki, mert a gyerekre legyen."

Az írás alapján a szülői mindenről szól, csak a gyerekről nem.

laci_52 2017.03.01. 22:32:10

Apaként egyszer voltam a középiskolás fiam szülői értekezletén. Nejem gondosan ellátott tollal és jegyzetfüzettel. Ezek a földre zuhantak, amikor másfél óra után elaludtam. Felröhögött az egész terem. Nagy nehezen felocsúdtam. Egyébként az volt a helyzet, hogy a fiam éppen az iskolából kirúgás határán volt, nem a tanulmányi eredménye, hanem a magatartása miatt. Ezután az értekezlet végén beszéltem egy kicsit az osztályfőnöknővel. Valószínűleg roppant szimpatikusnak talált, mert azután sokkal kevesebb gond volt a fiammal, pedig szerintem ugyanolyan tróger volt, mint azelőtt.

Azért innentől a szülői értekezleteket a nejemre bíztam...

Hórukk 2017.03.01. 22:48:28

2 gyerekem járt ugyanabba az iskolába, a 2 szülői értekezlet egyszerre zajlott - elvileg. A gyakorlatban az egyik laza matektanár volt, lezavarta a szülőit 20 perc alatt. A másik, a molett, középkorú magyartanárnő ezalatt még a bevezetőn sem esett túl.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.03.01. 23:00:04

Amikor a szülői értekezleten ledaráltatok már három órát - tanév rendje, követelmények tantárgyanként + felszerelés tantárgyanként, nagyon fontos - programok ide, október első hetében, második hetében... november utolsó hetében úszni megyünk, hozzanak fürdőgatyát, törölközőt... "úszúsapka kell?" - "Csak ha nem akarja, hogy vizes legyen a haja a gyereknek, anyuka!" "De neki nem fér be az úszósapkába...", "Akkor vizes lesz, anyuka, majd megszárítjuk..." "De mehetek segíteni szárítani?"...

Szóval amikor ezeken túl vagyunk, a tekinteted üvegessé vált, a szádból csorgó nyál már a levegőben összeszárad - mintegy sztalagnitok és sztalagtitok évezredes fejlődését éled át percről-percre, de sejted már, hogy közel a vég, és akkor berobban:

"Kedves szülők, szeretnénk függönyt a tábla elé, mert van az úgy, hogy szünetben felírjuk, de el kéne takarni, hogy a gyerekek figyelmét ne vonja el". Ok. És akkor 15 percen át azon megy a diskurzus - mintegy a létezés központi kérdésévé válik, hogy MILYEN.LEGYEN.AZ.A.KIBEBESZOTT. FÜGGÖNY???

Legyen macis. De ne legyen macis, az dedós. Legyen bordó. Ne legyen bordó, meglátszik a krétapor. Legyen rózsaszín. RÓZSASZÍN? A fél osztály mégiscsak fiú... legyen kék. De a fél osztály meg LÁNY!

Jesszusom! Hol a kamera, ezt nem hiszem el! És anyukák, akik az otthon pelenkaillatából (van még kistestvér bőven) kiszabadulva itten társadalmi életet élnek. 10 karommal kapaszkodnak a témába, mert addig is olyan, mintha ők Közösségi Életet élnének, egyébként is emberek közt vannak és végre olyan szinten megy a társalgás, ami nekik pont kényelmesen felfogható. És igazán haragudni sem tudsz rájuk, mert tudod, hogy jót akarnak, és hogy ez az ő világukban valóban fontos.

De közben nem szavaztuk meg az osztálypénzt, izé sziasztok, tavaly 500-at szedtünk, és bizony szűkös volt, forintra itt van, hogy mire ment el (egyébként tényleg korrekten elszámolva az utolsó fillérrel), és hát idén talán több kéne...

- Jó, legyen 600! Szavazzuk meg, hogy .... (pezseg az egyik függönyös anyuka)

- Állj, Tündi-anyu, most az a havi 100 Ft okoz alapvető változást? Ugye, hogy nem? Legyen ezer. Belefér? Bele. Odaadhatom most a fél évet? Ok, köszi, sziasztok, jövő félévben veletek ugyanitt!

fumerin 2017.03.02. 10:26:31

"Körmélben" leírnak mindent, beteszem a lóvét a borítékba, aztán küldöm apát. Szerintem a többi infó minden iskola honlapján ki van téve. Nem a gyerekről szól a szülői, a fogadóóra inkább.
Azt is tudom, hogy a pedagógusoknak is csak teher, én már előre fázom, mikor kiírják, mint kötelezően ajánlott programot.
Mindegy, apa trollkodhat legalább és megérti, miért utálok szülőit tartani...

Lobo Marunga 2017.03.02. 11:25:11

A szülői értekezlet a szükséges rossz tipikus példája. Ha van, az a baj, ha nincs, az a baj. De a típusok nagyon találóak.
Esetleg hozzá lehetne még tenni a pedagógussal régóta tegeződő, ismerős anyukát, akivel össze lehet kicsit kacsintani, vagy a pénztáros anyukát

Bambano 2017.03.02. 13:58:17

további archetípusok:
- a szülői munkaközösség tagja, vezetője: aki azt hiszi, hogy az életéből kimaradt dolgokat más anyukák és apukák egzecíroztatásával kell bepótolnia, főfontoskodó
- a tolvaj, aki azt hiszi, hogy az osztálypénztár az az ő konyhapénze.

én az utóbbit fogtam ki, amikor a gyerek érettségi bankettjére még be kellett fizetni, mikor egy rakás pénz volt az osztálypénztárban, amivel sosem számoltak el. azóta se.

NevelgetoTerelgeto 2017.03.10. 13:14:46

Miert van szukseg ezekre a cimkekere, _archetipusokra_? Mire es kinek jo ez? Mihez ad tampontot? Mi alapjan kategorizalunk be 30 + x szulot 3-4-5 "tipusba". Segit rajtuk eligazodni? Rajtuk rohogni, gunyodolni? Es mi magunk melyik _archetipusba_ (pfuj) tartozunk? A mindenkit cimkezokre? Ez komolyan ekkor vicc, ironia? A tyukol hasonlat a melyseg maga. Sajat tapasztalat: ertelmes noi kozeg nem hasonlit tyukolhoz, nincs felesleges pletyka, askalodas es vegkepp nincs cimke. Mennyi felesleges elpazarolt ido/enegria, ami hasznosabb dolgokra is fordithato lenne :(
süti beállítások módosítása