Anyád Tyúkja

...és a Kakasa

A császármetszés alatti fotózás minden nőnek jár!

2017. március 06. 14:59 - winninger jolán

 

Jessica Jackson, "szülésfotós" és háromgyermekes édesanya beledobta az állóvízbe a követ. Küldetésének tekinti ugyanis, hogy a császármetszésen átesett nők szülését is megörökíthessék fotókkal, hiszen nekik még nagyobb szükségük van a képekre. Azután adott hangot a felháborodásának, miután egy fotós nem volt hajlandó egy császármetszéssel szülő nő szülését fényképezni, ezzel a kifogással: " Ez egy műtét, kedvesem, nem pedig szülés".aty5_4.jpg

A fotós mindhárom gyermekét császármetszéssel hozta a világra, így pontosan tudja, hogy milyen fontosak az emlékek a születés-szüléssel kapcsolatban és hogy mekkora gyógyító ereje lehet a képeknek. A szülés traumájának feldolgozásában ugyanis sokat segíthetnek a fotók, amelyek alapján összeilleszthetik az anyák a műtét miatt elveszett, kihagyott részleteket és láthatják a baba legelső pillanatait.

"Miért teszünk különbséget a hüvelyi szülés és a császármetszés között?" kérdezi felháborodva a fotós.

Jackson első gyermekét terhességének a 32. hetében hozta a világra sürgősségi császármetszéssel, és bármit megtenne, hogy valamivel előhozhassa az emlékeit arról a napról.

aty2_3.jpg

A kutatók szerint az agykéregben olyan változások történnek a szülés közben, amelyek abban segítenek, hogy csak a nyomásra összpontosítson az anya, azaz kikapcsolnak bizonyos részek az agyban. A császármetszés alatt ráadásul nem aktív részese a nő a szülésnek! Le van szíjazva a műtőasztalra, rengeteg gép van rajta és körülötte és tele van idegenekkel a műtő. Sokszor egy függönnyel teljesen el van zárva a történésektől a szülő nő, nem lát semmit  és teljesen kiszolgáltatott helyzetben van. A hatalmas terhelés és stressz alatt nem is fogják fel az anyák, hogy szülnek, éppen ezért van jelentősége, hogy a szülés után feldolgozhassák ezt a traumát.

A fotósnő szerint ezért is fontos a szülés dokumentálása, legyen az akár hüvelyi szülés, vagy császármetszés és történjen bárhol, kórházban, otthon, autóban, vagy a Holdon.  

" A harmadik császármetszésem után egyáltalán nem volt szülés utáni depresszióm, míg az első kettő után igen. Biztos vagyok benne, hogy nagy szerepe van ebben annak, hogy harmadszor már készültek fotók a szülésről. "

aty3_4.jpg

Jessica Jackson szerint a császármetszéssel szülő nők amúgy is meg vannak fosztva bizonyos jogoktól és döntésektől,ezek közé tartozik az is, hogy emlékezhessenek a gyermekük születésére. Arra, hogy milyen volt a baba, amikor elvágták a köldökzsinórt, milyen volt magzatmázasan és milyen volt a  párjuk arca, amikor először meglátta a gyermeküket. A fotósnő szerint minden szülést fotózni kellene, mert ez minden nőnek jár.

 

fotók: blitz.al.com ; Jessica Jackson Itty Bitty Photography, Daily Parent

forrás: dailymail.uk.co

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyadtyukja.blog.hu/api/trackback/id/tr412316905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakegyszóra 2017.03.07. 10:13:01

Ugyanúgy, mint az esküvő esetében, a szülésnél is csak ELŐTTE gondolja úgy az ember, hogy ezt MUSZÁJ lefotóztatni, utána pedig soha az életben elő nem veszi a felvételeket.
A cikkben lévő művészi képek is inkább az Alien 3-ra emlékeztetnek, semmint csodás képekre amelyeket büszkén mutogatnék.
Persze el tudok képzelni az egocentrizmus és nárcizmus olyan fokán álló nőt, aki azonnal tenné facebookra az ilyesmit, és már a szülőágyról válaszolna is a kommentelőknek.

csincsilla72 2017.03.07. 19:48:58

"Miért teszünk különbséget a hüvelyi szülés és a császármetszés között?" kérdezi felháborodva a fotós."

Azért, drágám, mert az egyik egy műtét.

Viv_beulos.reblog.hu 2017.03.08. 04:52:03

@csincsilla72: az életem során nem egy műtétem volt (láb, szem, has, stb.), de a császármetszést pont nem annak éltem meg. Hihetetlen szülésélményem volt még úgy is, hogy a hasfalam közül húzták ki a gyermekem. Minden anyának ehhez hasonlót kívánok (akár természetes úton szül, akár mesterségesen) - még magamnak is a másodikhoz.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.09. 00:03:56

Huhh! Hát nem tudom.... miért ilyen rettentő csúnyák ezek a császáros babák? (Esetleg ugyanaz a gyerek?) Az én lányaim gyönyörűek voltak, nyugodt, sima pofival szundikáltak. Nem sírtak, ettől meg is ijedtem, de mondták, hogy teljesen rendben vannak.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.09. 00:07:02

@Viv_beulos.reblog.hu: Nincs annyi pénz, amennyiért vállalnám a természetes szülést. :)
süti beállítások módosítása